« Terug

Hallo!

Mijn naam is Margreet van Loo en ik ga u vertellen hoe de Polletuin tot stand is gekomen. Toen mijn man en ik in de boerderij kwamen wonen stonden er alleen hoge bomen rondom de tuin en er was een gedeelte met veel denne-achtige bomen geplant.

Regelmatig met de storm waaide er wel eens een boom om en na verloop van tijd begon er in het bos lege plekken te ontstaan, en dat moest weer ingevuld worden.

Om de overgebleven naaldachtige bomen de kans te geven om te groeien is er inmiddels een parkachtig gedeelte ontstaan met veel schaduwplanten erin.

Er zijn, in overleg met de vlinderstichting, veel vlinderplanten gebruikt om de vlinderstand in Nederland te helpen. Het éérste resultaat is al bereikt > inmiddels hebben we de Sint Jans-vlinder waargenomen, opvallend detail is dat hij voorkeur heeft voor paarse bloemen en paarse distels. Na 1950 is de vijfvlek-sint-jansvlinder zeer sterk achteruitgegaan in Nederland.

Er zijn paadjes aangelegd en in het voorjaar heeft de Ransuil zijn nest omdat er vanwege de naaldachtige bebossing veel muizen zijn. Hierdoor hadden wij afgelopen jaar een nest met twee jonge ransuilen, waarvan ik er een in mijn handen mocht houden tijdens het ringen.

Ook vroeg in het voorjaar komt de Buizerd zich nestelen en neemt de Vlaamse Gaai weer een nest over.
Er zijn diverse nestkasten opgehangen voor de kleinere vogelsoorten.

Er zijn natuurlijke vijvers aangelegd, waarvan 2 door staatsbosbeheer. Door de omgeving en de aanplant hebben we regelmatig reeën in de tuin die hun voedsel komen halen.

Dit geeft wel aan dat het een mooi stukje natuurgebied is. In ieder geval de moeite waard om eens door de verschillende tuinen te wandelen en daarna even uitrusten in de Proatschuur en genieten van een kopje koffie/thee of een drankje.

Graag tot ziens in de Polletuin!

Margreet

margreet@polletuin.

 

 

 


© 2004 'De Polletuin'. Alle rechten voorbehouden
Haakswold 33 7961 LD Ruinerwold · Tel 0522 262240 · Fax 0522 481058